Klub poszukiwaczy dobrych smaków
Założony: 2015-02-17 20:41:37
Ostatnia aktywność: 2018-01-03 14:31:18
Postów na forum: 12
15 członków
Oglądany: 7113x
Ocet akacjowy.
Tynf
- Superbojownik | GG: co to jest?
·
8 lat temu
Ponieważ zbliża się czas kwitnienia akacji. Można w bardzo prosty sposób i niezwykle tanio zrobić samodzielnie przyprawę, która nie ma w zasadzie terminu ważności i doda potrawom specyficznego smaku.
Kwiaty akacji (same drobne białe kwiatki) zbieramy po obeschnięciu rosy i wrzucamy do dużego słoja. Każdą kolejną porcję mocno ubijamy. Gdy słój będzie napełniony (można dodać gałązkę rozmarynu) zalewamy całość do pełna 10% octem spirytusowym (jeśli kogoś stać może zalać octem winnym). Po 2 tygodniach zlewamy ocet i ponownie zalewamy całość 5% octem. Po kolejnych 2-3 dniach zlewamy drugą porcję i mieszamy z pierwszą. całość pozostawiamy do sklarowania lub filtrujemy przez filtr do kawy. Wlewamy do ładnej bezbarwnej butelki i mamy rewelacyjną, ładnie opakowaną przyprawę do mięs, ryb, galarety i do czego jeszcze będziecie mieli ochotę dodać.
PS Kwiaty bzu po drugiej porcji octu trzeba porządnie wycisnąć, ponieważ sporo tego specjału chłoną.
Kwiaty akacji (same drobne białe kwiatki) zbieramy po obeschnięciu rosy i wrzucamy do dużego słoja. Każdą kolejną porcję mocno ubijamy. Gdy słój będzie napełniony (można dodać gałązkę rozmarynu) zalewamy całość do pełna 10% octem spirytusowym (jeśli kogoś stać może zalać octem winnym). Po 2 tygodniach zlewamy ocet i ponownie zalewamy całość 5% octem. Po kolejnych 2-3 dniach zlewamy drugą porcję i mieszamy z pierwszą. całość pozostawiamy do sklarowania lub filtrujemy przez filtr do kawy. Wlewamy do ładnej bezbarwnej butelki i mamy rewelacyjną, ładnie opakowaną przyprawę do mięs, ryb, galarety i do czego jeszcze będziecie mieli ochotę dodać.
PS Kwiaty bzu po drugiej porcji octu trzeba porządnie wycisnąć, ponieważ sporo tego specjału chłoną.